zatvorska vidarica

ZATVORSKA VIDARICA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

_____________________________________________________________________________

Kao što je to slučaj s ljudima, oni koji imaju veliku moć riskiraju da joj podlegnu.

Zatvorska vidarica prva je knjiga u istoimenom serijalu, 2021. godine objavljena u Znanju. U originalu je zvana The Prison Healer i nakon nje slijede još dvije knjige. Druga knjiga, The Guilded Cage, također je objavljena, a treći nastavak (The Blood Traitor) najavljen je za lipanj ove godine. Moj prvi dojam o ovoj knjizi je neskriveno oduševljenje i nadam se da ću vam barem djelić njega ovom recenzijom uspjeti prenijeti.

Zatvorska vidarica i pobunjenica pod krinkom

Deset dugih godina Kiva Meridan provela je u zloglasnom zatvoru Zalidnovu. Od smrti njezina oca kada joj je bilo samo sedam godina, nitko se nije brinuo za nju i nikome do nje nije bilo stalno. Zahvaljujući ocu koji ju je nekada podučavao liječenju i njezinoj vlastitoj upornosti i snalažljivosti, preživjela je ponajviše zato što je najbolja vidarica u zatvoru.

Dok je ona zarobljena unutar neprobojnih zatvorskih zidina, u vanjskome svijetu zahuktale su se pobune. U trenutku kada u Zalindov bude dovedena Tilda, kraljica zarobljenika koja je na samrti, Kiva shvaća ozbiljnost svoje situacije. Njezina obitelj, s kojom potajno izmjenjuje poruke javlja joj da Tilda mora najavljeno Suđenje kušnjom pod svaku cijenu preživjeti. To je jedini način da i Kiva izađe iz zatvora.

S obzirom da nema drugog izbora, Kiva se dobrovoljno javlja kako bi preuzela Tildinu kaznu. Uz nju su jedino dječak kojega voli poput brata, novi zatvorenik koji joj iz nekog razloga želi pomoći i prva dobrodušna čuvarica koju je u životu upoznala. Ipak, Suđenje kušnjom morat će preživjeti sama. Hoće li uspjeti?

Zatvorska vidarica

Dočekala sam ju s naklonom

Ovaj roman je poput daška svježeg povjetarca. Vjerujem da su ga mnogi, baš poput mene, čekali kao žedan vodu. People, rejoice, ima nade! Koncept romana nije ništa neviđeno, ali pristup je hvale vrijedan. Za početak, radnja cijele knjige smještena je u jedan – iako poprilično prostran – zatvor. Unutar zatvorskih zidina postoji jedan samodostatan svijet koji sadrži sve što je potrebno za preživljavanje, od žitnih polja do pilana i mrtvačnica. Doduše, uza sve to trebamo uzeti u obzir da je to ipak zatvor, uvjeti života moraju biti jadni i minimalni.

U tom zatvoru živi sedamnaestogodišnja Kiva kojoj je u životu najvažniji moto da vjerovati može jedino sebi. Zato se dosta teško snalazi kad postane zanimljiva novome zatvoreniku i mladoj stražarici. Nikada dotad nitko nije pokazao zanimanje da se druži s njome. Ako se pitate zašto, to je jako dobro objašnjeno u knjizi, nećete ostati bez odgovora.

Posebno zanimljivo postaje kad se u njezinu svakodnevicu uplete dolazak Tilde koja mora preživjeti jer je to jedini način da i sama Kiva izađe iz zatvora. Naime, Kivina obitelj povezana je s pobunjenicima koji žele svrgnuti sadašnje vladare. Još zanimljivije postane kada saznamo da kraljevska obitelj vlada elementarnom magijom, zbog čega šanse za njihovo poražavanje padaju žalosnom brzinom.

Likovi koji me tjeraju na uživanje

U ovome se romanu jako puno toga događa (namjerno vam neću reći), pa kontinuirano saznajemo nove informacije bitne za praćenje Kivine priče. Ipak, najvažnije i najzanimljivije o čemu ćemo čitati jesu odnosi među likovima. Zahvaljujući njima Kiva postaje motivirana da preuzme inicijativu i usudi se potegnuti nezamislivo hrabre poteze. Od zatvorene, oprezne djevojke, postaje osoba koja uči vjerovati ljudima, otvara im se i sagledava stvari s njihove perspektive. To je nužno kako bi uspjela u zadatku koji joj je dodijeljen. Rast i razvoj njezinog lika tako je prirodan, vidljiv i divan.

Kad biste tražili da odlučim koji od odnosa među likovima mi se najviše sviđao, stavili biste me u velike probleme. Kiva je u Zalindovu u malome Tippu prepoznala osobu koju voli poput mlađeg brata. Briga o njemu razlog je zašto s voljom dočekuje dan, a dani u Zalindovu mogu se opisati jedino kao loši. S ljubaznom čuvaricom Naari po prvi puta u životu naučila je kako bi lijepo bilo imati prijatelja i nekoga tko te prihvaća i voli čak i u trenucima kada ni sam sebe ne voliš previše. S Jarenonovom pojavom polako su se počeli buditi drugi dijelovi nje, oni ženstveni, koje je uvijek morala skrivati kako ih nesretna okolina u kojoj je živjela ne bi uništila i ponizila.

Autorica je na jedan zreo, prizeman i zdrav način prikazala funcioniranje ljudske psihologije pod nehumanim pritiscima nakon godina provedenih u uvjetima koji su stvoreni da ponize sve ono ljudsko u ljudima. Da Kiva nije savršena, najbolje se vidi na samom kraju knjige kad donese odluku koja će u sljedećem nastavku za nju sve promijeniti.

Zatvorska vidarica

Još nekoliko dojmova

U bogati, razgranati svijet mašte autorica nas je uvela pričajući u prvome licu, iz Kivine perspektive, što je meni najdraži oblik pripovijedanja.

Potrebno je naglasiti i da je ovo ozbiljan, na nekim dijelovima i mračan roman. U njemu se pojavljuju ubojice, silovatelji, zločinci koji komadaju svoje žrtve i uživaju u mučenju drugih te žene koje se bave najstarijim zanatom. A Kiva je, kao vidarica, prisiljena pomagati svima, bez zadrške.

Što se dijaloga tiče, najopušteniji i najzanimljiviji su oni s Jarenom koji ju povremeno zadirkuje i izaziva sarkastičnim komentarima. Kad Kiva razgovara s Naari, prisutna je ona stalna napetost prožeta nadom u to da se u tim trenucima zaista iskreno zbližavaju. Odličan dodatak cjelokupnom dojmu je i nekoliko praznih crnih stranica koje u trenucima u kojima se pojavljuju govore više od bilo kakvog teksta.

Brojna pitanja koja iskaču pred čitatelje, poput onoga zašto je Kiva točno završila u zatvoru, vješto su ostala bez odgovora. Međutim, njihov manjak ne predstavlja slučajno zanemarenu rupu, već otvara vrata prilikama koje će nedvojbeno biti iskorištene u nastavku. I bez odgovora na ova pitanja roman je jasan, a mi samo dobivamo još veću želju za čitanjem ostatka serijala.

Zatvorska vidarica postaje najveća prijetnja

Roman završava novom prilikom za Kivu i velikim iznenađenjem za nas čitatelje. U sljedećem ćemo nastavku otkriti hoće li ju i kako Kiva iskoristiti. Više od svega, zanima me kako će izbjeći da njezini postupci izdaju one do kojih joj je stalo i hoće li se njezini ciljevi nakon toliko godina promijeniti upravo zato što bi inače mogla povrijediti one koje voli.

Knjigu sam kupila prilikom slučajnog posjeta knjižari i pročitala sam je u jednome danu. Da, progutala sam svih 409 stranica kao najslađu kockicu čokolade i bio je to najbolji petak koji sam doživjela u dugo vremena. Isto tako, ovaj roman bez zadrške mogu proglasiti najboljom knjigom koju sam pročitala u zadnjih godinu dana. Nadam se da Znanje nastavak donosi u bliskoj budućnosti, jer sve dulje od jučer bit će mi teško čekati.

A ako volite ovaj žanr, možda će vas zanimati i koja od ovih knjiga.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *