Mislav Gleich - intervju

S obzirom na nedavnu objavu njegova trećeg romana, odlučila sam da je vrijeme da nam se u razgovoru pridruži Mislav Gleich. Mladi hrvatski autor svoj psihološki triler nazvao je Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea, a ja sam o romanu pisala u recenziji koju možete pročitati ovdje. Mislav Gleich je autor, glazbenik i umjetnik u punome smislu riječi. Zato me zanimalo me kako je za njega sve počelo, i dakako, kakvi su njegovi planovi za budućnost.

U nastavku vam donosim kratak intervju s autorom za koji se nadam da će vam biti koliko zabavan toliko i edukativan. Uživajte.

Mislav Gleich o sebi

Za početak, moram reći hvala na knjizi Beskrajno ljeto i prilici da je pročitam. S obzirom da ti je ovo treća knjiga po redu, rado bih se malo vratila na početak. Kako je sve počelo? Jesi li oduvijek nešto pisao pa su knjige nastale kao priče koje su na neki način oduvijek postojale  ili se sjećaš određenog trenutka u kojem si odlučio da ćeš napisati knjigu?

Hvala tebi na čitanju i recenziji! S pisanjem sam počeo davno – još dok nisam znao pisati, ustvari. Kako sam jako volio Harryja Pottera, baki sam diktirao neku svoju verziju te priče pa ju je ona zapisivala u bilježnicu. Kasnije sam pisao neke detektivske priče, pa neki svoj fantasy, da bih na kraju spojio oba žanra i pisao ozbiljnije i opsežnije tekstove u srednjoj školi. Jednom kad sam bio gotov s tim, već sam bio upoznat s cijelim procesom, pa mi nije bio neki veliki problem napisati Nikolaya Vasilevskog ili Samostan Craven Hill. Nije bilo određenog trenutka kad sam odlučio napisati knjigu – jednostavno sam želio imati vlastitu priču u rukama otkako znam za sebe.

U dosadašnjim intervjuima saznali smo da si, osim u pisanju knjiga, prilično aktivan i u stvaranju glazbe. Kako je izgledao tvoj ulazak u umjetničke vode, što je bila tvoja ulaznica? Književnost, glazba ili nešto potpuno treće?

Ne mogu reći sa sigurnošću, vjerujem da je sve otprilike počelo u isto vrijeme – u ranim danima. Sjećam se da sam u autu kao dijete od kakvih pet godina slušao Bijelo dugme i razmišljao kako bi bilo super stvarati vlastite pjesme (za koju godinu sam napisao čitav niz lyricsa; naravno da su ti tekstovi bili djetinjasti i smiješni, ali oni ukazuju na to da sam imao inklinaciju prema umjetnosti). S druge strane, priče sam isto volio oduvijek. Obožavao sam slušati dogodovštine iz mladosti svoje bake (iste one kojoj sam diktirao Harryja Pottera). Ljubav prema pričama potaknula me da ih i sam pokušam stvarati.

Mislav Gleich o Beskrajnom ljetu

Odakle je stigla ideja za Beskrajno ljeto? Postoji li nešto što te nadahnulo na stvaranje lika Adriana?

Tijekom ljeta 2019. razmišljao sam o idućoj knjizi, i slučajno mi je pao na pamet prizor: na žarki, divan ljetni dan, neki klinci bezbrižno koračaju šumom i nailaze na dvojicu muškaraca koji su odlučili objesiti nekog starca iz čista mira. Htio sam istražiti tu ideju, ali u tom razdoblju života nisam bio dovoljno motiviran da je stavim na papir. Godinu dana kasnije, odlučio sam napisati jednu kratku knjigu, desetak poglavlja, a za premisu sam uzeo onaj prizor. Kako više nisam namjeravao pisati klasičan triler, prevagnula je ideja da se više usredotočim na Adriana i njegovo unutrašnje stanje. Ono što me najviše nadahnulo na stvaranje Adriana bile su emocije s kojima sam se sam hrvao u tom razdoblju života, pa sam u njega udahnuo sve to što je mučilo mene.

Zašto je roman poseban?

Zašto Beskrano ljeto za tebe kao autora poseban roman? Je li njegovo nastajanje po nečemu bio poseban izazov za tebe?

Posebno je iz dva razloga. Za početak, ono iskače iz mog uobičajenog stila pisanja. Obično pišem u 3. licu i stavljam naglasak na kompleksan zaplet i napetu priču. Ovdje nekog posebno kompleksnog i napetog zapleta nema: knjiga prati Adrianova razmišljanja i isječak iz njegova života. Drugi razlog je taj što sam u roman ubacio puno sebe, što rijetko radim kad pišem fikciju. Scena u kojoj Adrian i Christie plešu na A Whiter Shade of Pale, skriveni od ostatka svijeta, vrlo je osobna.

Adrian je u mnogočemu poput mene, a emocije koje ga obuzimaju obuzimale su na neki način i mene. Bio mi je poseban izazov pisati u 1. licu jer to dosad nisam baš radio. Često mi se u 1. licu dogodi da moj lik poprimi previše moje osobnosti. No, u ovom slučaju iskoristio sam to u svoju korist, pa sam rekao, „Ako mi se to već događa, onda neka Adrian bude sličan meni, pa to više neće biti problem!“

Što bi se, prema tvojem mišljenju, u njemu najviše moglo svidjeti čitateljima?

Prikaz izgubljenosti i općenito emocija koje pogađaju Adriana. Zato mislim da bi se roman najviše svidio mladim ljudima koji završavaju srednju školu i upisuju fakultet i ne znaju što ih čeka dalje u životu. I mislim da knjiga (ili barem određeni dijelovi knjige) lijepo prikazuje tu neku mladenačku nevinost, neko bezbrižnije razdoblje u životu, što bi se moglo svidjeti čitateljima.

Mislav Gleich o budućim planovima

Koji je sljedeći korak u tvojem stvaralaštvu? Naišla sam na informaciju o romanu Teror u Malwarku koji se sprema za objavu. Kako napreduje taj proces? Spremaš li nam možda još nešto?

Tako je, spremam triler Teror u Malwarku. To je najopsežniji roman koji sam napisao i neizmjerno ga volim. Radnja prati živote trojice jedanaestogodišnjaka u fiktivnom engleskom gradu Malwarku tijekom perioda kad ondje nestaju djeca njihove dobi. Roman je trebao ranije izaći, ali zbog određenih okolnosti ostao je neobjavljen. Kako sam ga napisao već davno, želim ga dodatno izbrusiti kako bi se stilski uklopio u moj opus nakon objave Beskrajnog ljeta. A definitivno će s vremenom biti i drugih tekstova.

I na kraju, ovdje ostavljam prostor za bilo kakav tvoj komentar za nove i stare čitatelje. 

Ovom prilikom samo bih još jednom zahvalio tebi na zanimljivom intervjuu i recenziji, te pozdravio tvoje čitatelje 😊 Nadam se da će oni koji će se odlučiti na čitanje Beskrajnog ljeta uživati u knjizi. U njoj postoji blaga ljubavna komponenta, te motivirajuća poruka.

Zahvaljujem Mislavu na volji i želji da mi se pridruži u razgovoru i pozdravljam ga do nekog novog romana. Još sličnih intervjua za vas imam na ovim stranicama, a novosti o autoru pratiti možete i na njegovoj službenoj stranici.

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *