Ekranizacije poznatih romana #1

Ekranizacije poznatih romana uvijek su zanimljiva tema. Većina čitatelja složila bi se da nijedan film ili serija snimljena po knjizi ne mogu nadmašiti samu knjigu, no moram priznati da postoje slučajevi u kojima sam više uživala u ekranizaciji nekog naslova nego u originalnoj, pisanoj verziji. Vjerujem da svi mi, bez obzira bili na kraju skeptični, razočarani ili zadovoljni, jedva dočekamo čuti da će se po nekoj knjizi koju volimo snimiti serija ili film.

Tako smo dosad uživali u filmovima ili serijama poput Dine, Sage o vješcu, Emme, Ponosa i predrasuda, Bridgertona pa čak i Pedeset nijansi Sivoga. I, dakako, Sumrak i Harry Potter.

Ekranizacije poznatih romana bile tu tema mojih TikTok videa, a i spomenula sam ih na Instagramu. S obzirom da za dosta spomenutih filmova ili serija niste čuli, nadam se da ćete i u ovome postu pronaći za sebe nešto novo i zanimljivo. Svi spomenuti naslovi o kojima danas govorimo spadaju u fantasy žanr. Nadam se da ćete pronaći neki za sebe.

Ekranizacije poznatih romana

Otkrivanje vještica

Prema poznatim romanima Deborah Harkness, iz serijala All Souls, snimljena je istoimena serija Otkrivanje vještica. Ima tri sezone i svaka od njih prati jednu od tri knjige u serijalu. Prva knjiga objavljena je pod naslovom Otkrivanje vještica, druga se zove Sjena noći, a treća Knjiga života, i dostupne su u Frakturi. Glavne likove u knjizi tumače Teresa Palmer i Matthew Goodie, a seriju od prve do zadnje epizode prati glas neprikosnovenog hita.

Potvrđeno je da se četvrta sezona neće snimati, ali šuška se o spinoff-u koji još nije isključen. Producent Lachlan MacKinnon izjavio je da ništa nije nemoguće, a fanovi će jednostavno morati pričekati i vidjeti. Osim spomenutih romana, Harkness ima u planu pisanje knjiga novih o vampirima, vješticama i likovima koje smo upoznali u dosadašnjim knjigama. Moguće je da se samo čeka novi materijal po kojemu bi se serije snimale.

Ekranizacije poznatih romana

Njegove tamne tvari

Serija Njegove tamne tvari ili Njegova mračna građa snimljena je prema knjigama Philipa Pullmana, koje su u Hrvatskoj objavljene u Lumenu (romani Polarna vjetlost, Čudesni nož i Jantarni dalekozor).

2007. godine izašao je prvi (Zlatni kompas) od planirana tri filma, s Danielom Craigom i Nicole Kidman u glavnim ulogama, ali film je pokupio samo negativne kritike. Slijedom toga, odustalo se od snimanja druga dva nastavka. Međutim, zanimanje za ekranizaciju Pullmanove priče nije prestao, pa je to rezultiralo snimanjem serije koja je doživjela već tri sezone.

Ekranizacije poznatih romana

Sjena i kost

Tko još nije čuo za Leigh Bardugo i njezin poznati Grishaverse, sada će se zasigurno zainteresirati. Naime, upravo iz njega potječe i serijal Sjena i kost iz Znanja (i druge dvije knjige, Propast i uspon i Opsada i oluja). A spomenuti serijal ekraniziran je pretvoren u istoimenu seriju, čiju smo prvu sezonu već odgledali.

Grishaverse je svijet u kojem su smještene radnje svih autoričinih knjiga. U Hrvatskoj je tako, osim spomenutih tri, prevedeno još nekoliko knjiga čija se radnja tamo odvija. Naći ih možete ovdje.

Druga sezona trebala bi imati osam epizoda koje bi trebale trajati po sat vremena. Serija će se snimati ove godine, ali još nema informacija o tome kada bi trebala završiti produkcija. Radnja bi trebala pratiti radnju druge knjige, a i ova sezona bit će objavljena na Netflixu.

Ukleta

Kad su u pitanju ekranizacije poznatih romana, popis ne bi mogao proći bez romana, tj. serije Ukleta. Kao što sam napisala u recenziji , knjiga po načinu pisanja jako slična scenariju. I sam autor inače jest scenarist pa knjiga od samog početka služi kao temelj za nastanak serije. U Hrvatskoj je roman objavljen u V.B.Z.-u.

Glavni ženski lik u knjizi ima 16 godina, pa se Ukleta službeno svrstava u young adult žanr. I sam autor je rekao da želi da ga čita njegova dvanaestogodišnja kći (iako obiluje scenama nasilja).

Kolo vremena

Jedna od boljih high fantasy serija koje sam u ovome žanru u posljednje vrijeme gledala je Kolo vremena. Nastala je prema serijalu Roberta Jordana, koji se sastoji od čak 14 knjiga. U Hrvatskoj je objavljen prvi nastavak, Oko svijeta, u izdanju Hangara 7. Nedavno mi je na Instagramu potvrđeno da je preveden i drugi nastavak, Veliki lov. Trenutno se radi na njegovoj lekturi i naslovnici, pa vjerujem da ga uskoro možemo očekivati.

Nedavno su objavljene i neke informacije o drugoj sezoni serije koja je trenutno u produkciji. Prva sezona dijelom prati prvu knjigu, a najavljeno je da će se druga sezona serije još više držati knjiga. U centru serijala je čarobnica Moraine koja okuplja družinu mladih od kojih jedan potecijalno može postati osoba koja će spasiti svijet. Ili ga uništiti.

kolo vremena

Ekranizacije poznatih romana i ostali žanrovi

Jeste li čitali koje od ovih knjiga ili pogledali serije ili filmove? Što vam je draže?

U ovome postu govorila sam isključivo o fantasy žanru i pričama unutar njega, no uskoro vam spremam sličan post u kojemu ćemo razgovarati o ljubavnim romanima (a koji nisu Pedeset nijasi Sivoga :D). Vjerujem da ću vam otkriti nekoliko ekranizacija za koje niste ni zali da postoje. Svoje omiljene dotad mi opišite u komentarima.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *