knjige o obitelji

Najdirljivije knjige o obitelji često su i one koje nas i likove u njima stavljaju na najveću kušnju. Kako se ponašati prema ocu koji nas je napustio? Trebamo li oprostiti majci koja nas je zapostavljala? Zaslužuje li brat koji je pred nama čuvao veliku tajnu drugu priliku? Sve su to pitanja koja nas progone dok čitamo. Sve su to situacije koje nas tjeraju da razvijamo empatiju i pokazujemo razumijevanje. Sve su to romani koji nas podsjećaju da smo i mi samo ljudi. I griješimo.

Upravo zato ih volimo.

Najdirljivije knjige o obitelji

Bez obzira na to koji žanr čitali, ono što se uvijek pitamo o liku, bio on mlad ili star, pametan ili pomalo blesav, jest upravo o tome odakle potječe. S obzirom da na karakter ljudi, pa tako i likova u romanima, neposredno utječe sredina u kojoj su rasli i provodili formativne godine, nije teško zaključiti važnost utjecaja obitelji na ono što smo i mi i oni postali.

Zato nas zadivljuju romani koji se bave tom temom. Zanima nas kako će se stvari raspetljati i tko će udariti šakom o stol i proglasiti da mu je dosta. Vuče nas pitanje o tome koliko daleko smo spremni ići i dilema trebamo li oprostiti. U romanima o kojima danas pišem, likovi su sami sebi postavljali brojna pitanja koja su na kušnju stavljala njihova moralna uvjerenja.

U nastavku zato čitajte o najnovijim naslovima u kojima likovi iskušavaju upravo snagu obitelji.

Hannah Beckerman: Kad bih ti barem mogla reći

Započet ćemo ovaj popis romanom o obitelji koja se raspada, dok jedna žena ne može učiniti ništa kako bi to spriječila. Jedna stara tajna istodobno ih povezuje i razdvaja, a na rubu je da ispliva na površinu.

Čim pogledamo naslovnice romana Kad bih ti barem mogla reći, naslućujemo da će nas ova priča pratiti dugo nakon što ju pročitamo. Čak je i naslov prožet nekom žalosnom slutnjom o nemoći. Može li se obitelj okupiti nakon što ih razdvoji teška istina koja je dugo skrivana? Smije li se ikada odustati od obitelji? Roman će pred nas staviti brojne dileme, no isto će nas tako tjerati da navijamo za likove i nadamo se samo najboljemu.

Joanna Goodman: Dom za neželjene djevojčice

knjige o obitelji  dom za nezeljene djevojcice

Dom za neželjene djevojčice priča je o slomljenoj obitelji koja će ponovno postati cjelovita. Čitajući knjigu koja naizgled djeluje poput zanimljive no potresne priče o mladoj djevojci koju su odvojili od mladića kojega je voljela, a tada i od djeteta koje je s njime začela, tek usput dolazimo do potresne spoznaje da su autoričino nadahnuće bili zbiljski mučni događaji koji su zadesili Kanadu u prvoj polovici dvadesetog stoljeća, a najviše od svih pogodili su upravo siročad – bespomoćnu djecu.

Ovo je priča o novim počecima i starim grijesima koji se tek moraju okajati. Ovo je također priča o nepravdi koju je država činila prema napuštenoj djeci, o majčinskoj ljubavi i snazi obitelji te upornoj i neuništivoj nadi koja preživljava kad su vremena naizgled beznadna, a svi bližnji okrenuli su nam leđa.

Roman je objavljen u Mozaik knjizi prije nekoliko tjedana, a više o knjizi možete pročitati i u recenziji.

Mary Beth Keane: Upitaj još jednom

knjige o obitelji

Roman Upitaj još jednom, priča o ljubavi i otkupljenju, o vjeri i opraštanju, otkriva kako se sjećanja na djetinjstvo mijenjaju s udaljenosti odrasle dobi – kako zlikovci postaju manje prijeteći, a oni koji su se doimali nevinim odjednom kao da su manje nevini. Posrijedi je priča o tome kako, ako imamo sreću, moć ljubavi može pobijediti nasilje koje vreba ispod površine svakodnevnog života.

U centru priče članovi su dvije obitelji koji se međusobno pokušavaju povezati, ali i pobjeći jedni od drugih. U igri su brojne tajne i odnosi koji su previše komplicirani da bi se mogli objasniti u nekoliko kratkih riječi. Ovo je priča o prijateljstvu kojemu je na putu stajala obitelj, ali i obiteljima koje su preživjele tragediju koja ih je obilježila. Ako tražite roman koji će vas uzdrmati i natjerati vas da osjetite težinu obiteljske ljubavi, pronašli ste ga.

Lucinda Riley: serijal Sedam sestara

knjige o obitelji

Tko još nije čuo za nevjerojatan serijal Sedam sestara? Egmont je objavio svih sedam nastavaka koje možete čitati redoslijedom: Sedam sestara, Olujna sestra, Sestra iz sjene Biserna sestra, Mjesečeva sestra, Sunčeva sestra, Tajanstvena sestra.

Iako se svaki roman može čitati zasebno, svaka je knjiga posvećena jednoj sestri koja nakon smrti oca koji ih je sve usvojio pronalazi svoje mjesto u svijetu. Ovo su romani o avanturama većim od života i ljudima jačima od sudbine. To su priče o snazi žena koje su pomicale granice s ciljem pronalaska smisla života ili osobe koje žele postati. Svaki od romana donosi posebno, nepredvidivo putovanje na najnepredvidljivija mjesta na svijetu s jednim krajnjim ciljem – dolaskom na mjesto gdje pripadaju i obitelji.

Na našu veliku žalost, autorica je nedavno preminula nakon borbe sa zloćudnom bolešću, no svojim je romanima na nama ostavila trag koji nikad neće izblijedjeti, podsjećajući nas da smo svi mi čitatelji jedna velika obitelj koju treba cijeniti.

Najbolje knjige o obitelji

Spomnuti popis, kao što ste mogli primijetiti, sastoji se samo od najnovijih romana koji su objavljivani zadnjih mjeseci. Željela sam vam njime približiti knjige o kojima još možda niste imali prilike puno čuti. No zanima me koje su vama knjige ostele u sjećanju kao najzanimljivije u ovoj kategoriji.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *