VATRENO KRŠTENJE NA GOODREADSU

KUPI KNJIGU OVDJE

_________________________________________________

Teško je pisati ovakve recenzije. Pronaći sweetspot između spojlera i praznih bljezgarija da se izbjegnu spojleri nikad nije lako kada je riječ o nastavcima.

Moja očekivanja nisu bila jako velika jer sam mislio da će knjiga imati klasični middle-book sindrom kojeg se bojim još od Jordanovog The Wheel of Time serijala pa sam ostao pozitivno šokiran.

Neustrašivi i nepobjedivi vještac Geralt jedva je izvukao živu glavu na kraju prethodne knjige gdje se pokazalo da je magija ipak malo jača od njegovih napitaka i mača. Sada se oporavlja u Brokilonu gdje o njemu brinu drijade dok svijet oko njih pada u još veći kaos (da, moguće je).

“U ovom pokvarenom svijetu, Zoltane Chivay, dobrota, poštenje i integritet duboko su se urezali u sjećanje.”

O čemu se radi?

Geralt je nestrpljiv pa žuri u Nilfgaard u potrazi za Ciri sa vještom streličarkom koju je upoznao u Brokilonu. Nezamjenjivi Dandelion također se priključuje ekipi pa zajedno kreću u avanturu. 

Ciri je u međuvremenu pronašla nove prijatelje s kojima se konačno osjeća kao da negdje pripada, a čarobnice se trude oko svojih zavjera i planova, što bi drugo.

Geralt je depresivan, šutljiv i ranjen, ali zato usput sreće hrpu zanimljivih likova koji su zapravo zaslužni što je knjiga ostala na razini prethodnih.

To Geralta baca u novu situaciju u kojoj više nije vuk samotnjak, već oko sebe ima ljude (i čudovište) kojima je stalo do njega, a knjigu baca u situaciju u kojoj su u fokusu likovi, a ne politika i intrige. 

Saznajemo nešto više o Crnom Jahaču koji je nakratko oteo Ciri i ostao vječni posjetitelj njezinih noćnih mora, upoznajemo skupinu patuljaka koji bježe od rata i idu istim smjerom kao i neobično čudovište u ljudskom obliku koje postaje dobar prijatelj sa zakletim lovcem na čudovišta – Geraltom.

Što još otkriva Vatreno krštenje?

Pisac još jednom pokazuje da se čudovišta ne prepoznaju po izgledu već po djelima i propustima što je u svakom pogledu primjenjivo na naše društvo, ovo izvan priče.

Ni za koga se ne može reći da je dobar kao ni da je loš, barem dok ne pokaže namjere, ali opet stvari drugačije izgledaju iz svakog kuta.

Moralnih diskusija, brutalnog realizma i teških odluka ne nedostaje, a to je baš ono što ovu priču ističe u moru sličnih.  I Geralt je doživio svoje vatreno krštenje.

Ako još niste pogledali Netflixovu seriju, možete početi bez brige o spojlerima jer će joj trebati još nekoliko sezona da dostigne radnju ove knjige. 

Moram istaknuti nekoliko stvari koje bi mogle biti negativne i naporne, za nekoga.

Radnja je dosta spora jer fokus nije na njoj. Oni većim djelom putuju (imaju nešto više od 2000km do Nilfgaarda) uz neke poteškoće gdje se pojavljuje malo akcije, ali fokus je zapravo na dijalogu, razvoju likova i filozofiji.

Neke scene su smiješne, druge strašne, a treće za plakati, ali zapravo ih je malo u kojima možete ostati ravnodušni.

Sve u svemu, ako još niste, krajnje je vrijeme da upoznate Vješca, jednoga od najpoznatijih fantasy likova svih vremena. U Hrvatskoj svi dosad objavljeni nastavci dostupni su u izdanju Egmonta, dok recenzije Posljednje želje i Mača sudbine možete pronaći ovdje, a više o Vilenjačkoj krvi pronaći ćete na sljedećem linku.

Čitate li fantasy?

Marko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *