Preporuke knjiga za ljeto 2022.

Mislim da znam što vam ovih tjedana treba: preporuke knjiga za ljeto 2022.!

Ljeto nam se vratilo. Visoke temperature već ga odavno najavljuju, a ako ste poput mene, vjerojatno ste ga jedva dočekali. Oni koji još nisu, možda tek užurbano planiraju godišnje odmore. Ako pak nikuda nećete ići, kladim se da ćete su svejedno priuštiti nekoliko dana u nekoj hladovini, gdje god ju našli.

A u hladovini se nikad nije u potpunosti uživalo bez kavice (ili pivice :P) i dobre knjige. Pivicu vam ponuditi ne mogu, ali o knjigama pokoju mogu reći. Spremila sam vam zato preporuke knjiga za ljeto 2022. koje će se ovaj puta sastojati od nekih naslova koje još nisam pročitala. Njih namjeravam i sama ovog ljeta čitati.

Spomenut ću šest knjiga vrlo različitih jednu od druge, a sve redom objavljene su u posljednjih nekoliko tjedana od različitih izdavača. Dakle, krećemo…

Preporuke knjiga za ljeto 2022.

Arijadna

Privlače li vas priče nadahnute mitološkim osobama ili događajima, razveselit će vas Mozaikova Arijadna. Napisala ju je Jennifer Saint kojoj je knjiga prvijenac, a nakon nje napisala je još jednu: Elektru. Arijadna je roman koji pripovijeda već poznati mit o Tezeju i Minotauru (kojem su se prinosile žrtve), Arijadni, Fedri i Dionizu. No ovoga puta priča je to iz perspektive Arijadne, žene čije je djelovanje obilježilo navedeni mit. Kroz roman, autorica je suočila mušku srdžbu i razdražljivost sa ženskom snagom i unutarnjim bogatstvom.

Preporuke knjiga za ljeto 2022

(Skoro) Sve što znam do sad

Nikad još nisam čitala knjige Andree Andrassy. Ne skrivam ni da je u odabiru ove ponajprije presudila naslovnica. Andrea se nije mogla odlučiti između roze i zelene, pa je donijela jedini logični odabir i izbacila knjigu (Skoro) Sve što znam do sad s obje verzije. Kad sam pročitala sažetak knjige u kojem nas mami da saznamo što je to ona dosad saznala o ovome svijetu, znala sam da sam dobro odlučila kad sam knjigu uzela s police. Veselim joj se jer vjerujem da će biti najopuštenija knjiga koju ću ovog ljeta pročitati i da će mi priuštiti najviše hihotanja na plaži. Knjiga je dostupna u Stilusu.

Preporuke knjiga za ljeto 2022

Ljubavna hipoteza

Ako pratite društvene mreže na globalnoj razini i zanima vas što se čita u svijetu, sigurno ste čuli za Ljubavnu hipotezu. Srećom, u Sonatini su se pobrinuli da ne zaostajemo za trendom pa je knjiga već u pretprodaji. Radi se o ljubavnom romanu u kojemu mlada studentica doktorskog studija biologije poljubi prvog muškarca koji joj je nađe na putu i proširi priču da je u vezi s njime. Problem nastane kad se uspostavi da je taj muškarac profesor na njezinom fakultetu. Knjigu opisuju kao fantastični i komični prvijenac – pa svakako pročitajte i uvjerite se je li tome tako.

Preporuke knjiga za ljeto 2022

Bez nade

Nekad davno Bez nade objavljena je u Algoritmu, kao prva knjiga Collen Hoover prevedena u Hrvatskoj. Od tada nam romane te autorice prevodi Naklada Neptun pa ne čudi da su i ovu ponovno uvrstili u svoju ponudu. Brojne čitateljice već godinama raspituju se o knjizi koju dugo vremena nigdje nije bilo moguće nabaviti. Radi se o young adult ljubavnome romanu koji će u čitateljima pobuditi najuspavanije i najsuosjećajnije emocije. Krz priču pratimo mladu Sky koja, otkrivajući svoju bolnu i skrivenu prošlost, napokon prolazi sebe. Ako još niste čitali ovu knjigu, ubrzo ćete saznati zašto je ljudi toliko vole.

BEZ NADE

Okrutni princ

Ovu knjigu i dva njezina (još neprevedena) nastavka doslovno sam progutala čim su objavljene pa sam i prijevod jedva dočekala (Stanek). Okrutni princ prva je knjiga u young adult fantasy serijalu, još jednome koji je osvojio planetu. U centru zbivanja je djevojka Jude koja je silom dovedena u Vilinski svijet gdje upoznaje opakog kraljeva sina Cardana – našeg okrutnog princa. Između Jude i Cardana ubrzo se razvija otvoreno neprijateljstvo i nešto više od toga, opasna privlačnost koja će utjecati na cijelo kraljevstvo. Tražite li napetu knjigu punu drame, magije i ljubavne napetosti, to je upravo ova.

OKRUTNI PRINC

Sve što nosim sa sobom

Roman Sve što nosim sa sobom (Stanek) pogodit će vas svojom surovošću i stvarnošću. U centru priče je tinejdžerica koja će usoko navršiti punoljetnost i time izgubiti pravo na svoje mjesto u udomiteljskim obiteljima. To znači da će završiti na ulici. Unatoč pomalo mračnoj tematici, roman je nevjerojatno vedar i odiše nadom. Iznad svega, Muirina priča je nevjerojatna upravo po tome što dokazuje koliko je život nepredvidljiv – ponekad uspijemo dobiti stvari koje se nismo ni usudili zaželjeti. Čitajte ovu knjigu ako ste željni nježnosti, likova koji su uporni a suosjećajni i vjerujte mi na riječ kad vam kažem da će vas oduševiti.

SVE ŠTO NOSIM SA SOBOM

Preporuke knjiga za ljeto 2022. i zašto baš ove knjige?

Svaka od ovih knjiga nekako mi se istaknula u moru drugih koje nam se nude. Osim što se radi o različitim žanrovima, odabrala sam knjige koje će vam zajamčiti i pobuditi različitost emocija. Željela sam vam preporučiti knjigu uz koju ćete se nasmijati i zabaviti i onu uz koju ćete se zaljubiti. Htjela sam da pustite pokoju suzu i osjetite prevrtljivost, ali i veličinu života.

Posebno sam pritom ponosna na roman Sve što nosim sa sobom, jer njega sam sama prevela. Drago mi je što je napokon ugledao svjetlo dana <3

Svakako mi javite jeste li čitali koju od ovih knjiga i jesu li vam se sviđale. A više zanimljivih preporuka naći možete ovdje i ovdje. Uživajte!

Rose Strong
Latest posts by Rose Strong (see all)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *