Susanna Craig: Damina prevara

DAMINA PREVARA NA GOODREADSU

SLUŽBENA WEB STRANICA AUTORICE

KUPI KNJIGU OVDJE

__________________________________________________________________________

Iako na stranici izdavača nigdje nisam naišla na naziv serijala, Damina prevara je treća knjiga po redu u seriji o ljubavnoj priči između irskih i engleskih protagonista, u doba kada su odnosi između dvije zemlje dostigli točku vrenja. Kao i knjige koje su joj prethodile, može se čitati samostalno. Roman je objavljen u Stilusu.

Damina prevara je otkrivena

Rosamund Gorse zaista je imala puno sreće što joj Paris Burke nije postavljao previše pitanja prije nego što ju je zaposlio kao guvernantu svojim sestricama. Nakon svega što je prošla i opasnosti koja joj još prijeti, on bi je sigurno bio potjerao da je znao da mu je lagala. Ponovno bi se našla u bijegu, a tko zna bi li i ovaj puta uspjela pobjeći bratu.

Dok se bavi svojim odvjetničkim poslovima, Parisa put dovede do traga koji vodi prema lordu Dashfortu i sumnjivim poslovima kojima se on bavi. Ono što nije znao jest da je isti čovjek na neki način povezan s nepoznatom ženom koju je on zaposlio kao guvernantu i ostavio kod kuće sa sestrama.

Otkrivši daminu prevaru, Paris se istovremeno mora boriti za pravdu i ljubav prema ženi koja ga je uspjela osvojiti iako je – Engleskinja.

Susanna Craig: Damina prevara

Knjiga i ja

Ovo je jedna od onih knjiga o kojima nemam baš puno za reći. Niti me oduševila, niti razočarala, već je jednostavno bila…osrednja. Nije pisana onim dovitljivim ili opuštenim tonom, poput, recimo, romana Tesse Dare ili Lise Kleypas. Nisam baš naišla na humoristične trenutke, a meni su takve stvari u romanima važne. Ne očekujem od povijesnih ljubavnih romana da se pretvore u komediju, ali sklonija sam im ako su pisane zabavnim tonom ili da se ispod ozbiljnih situacija nazire onaj srčani srdačni podton.

Iako je protagonistica jednoga od prethodnih romana botaničarka, u ovoj smo knjizi dobili kratku ali slatku lekciju o imenima cvijeća, s obzirom da je većina likova imena dobila po njima. Svakako vam preporučujem da pročitate prethodne romane s obzirom da će se u ovima spominjati likovi o kojima ćete znati više ako se prethodno s njima upoznate. Iako to ne bi bio presudan faktor koji bi me potaknuo da ovaj roman zavolim više, vjerojatno bi i meni bio draži da sam serijal čitala od početka.

Odvjetnik i ženik

Postoji ipak jedna činjenica u kojoj se Damina prevara razlikuje od ostalih povijesnih romana (govorim o onima koje sam ja čitala, pa ne isključujem sve ostale koji su kod nas objavljeni). U centru su radnje romana Irac i Engleskinja koji se zaljubljuju u Irskoj nakon propalog irskog ustanka protiv britanske vlasti 1798. godine. Taj je propali ustanak obilježio glavnog junaka i jedna je od važnih prepreka njegovim emocijama prema njoj. Drago mi je da smo kroz povijesni ljubavni roman mogli naučiti poneku informaciju i o tome razdoblju.

Kao što autorica navodi u svojoj bilješci, u to su vrijeme odvjetnici smatrani dobrom prilikom za ženidbu pa su djevojke često posjećivale sudnice s nadom da će kojega upecati. Međutim, Paris je previše zaokupljen revolucijom i željom za autonomijom Irske da ga bi ga išta drugo zanimalo. Njegova netrpeljivost prema Englezima prilično je glasna, iako je svjestan toga da je u svojim ponašanjima nepošten pa pokušava na sebi i svojoj obitelji bliske ljude gledati s naklonošću. Na kraju će, ako želi sretan život i Rosamund, morati prihvatiti da (barem pojedini) Englezi zaista nisu toliko loši.

Susanna Craig: Damina prevara

Damina prevara i prethodne knjige

Damina prevara objavljena je ove godine, a prije nje svjetlo dana ugledali su i ostali ljubavni romani ove autorice, prvi i drugi dio ove serije. Radi se o romanima Pratiljina tajna i Vojvodina sumnja. Ja sam na ovu knjigu naišla sasvim slučajno, u knjižnici, i nemam pojma kako mi je uspjela promaknuti na društvenim mrežama.

S obzirom da sam ranije spomenula da na mene nije ostavila neki konkretan dojam, ova recenzija bit će vrlo kratka. Zato ću vas zamoliti da u komentarima napišete svoje bilješke i dojmove o njoj i pomognete mi spomenuti ono što sam možda propustila.

Ako pak želite čitati o drugim povijesnim ljubavnim romanima, svakako kliknite ovamo.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *