interliber 2021. i ja

Unatoč bojazni od otkazivanja zbog nemile nam, poznate i već naporne situacije, Interliber 2021. ove je godine ipak održan! Sajam je jednom bio odgođen (trebao se održati od 28. rujna do 3. listopada 2021.), but the show mush go on. Zato smo ga na kraju dočekali od 9. do 14. studenoga. O tome bismo li trebali otići ili ne, nekima nije bilo teško odlučiti. Drugi su se, poput mene, dvoumili do samoga kraja. Naposljetku sam ipak otišla, a presudilo je to što jednostavno ne volim kupovati knjige online i željela sam uživati u doživljaju Interlibera. Iako u nekim slučajevima olakšava život, online kupovina (bilo čega) za mene je nužno zlo u kojemu nimalo ne uživam. It is, how it is.

Puno blogokolegica i čitatelja jasno je izrazilo da će sajamske popuste iskoristiti u web shopovima, što sto posto poštujem i podržavam. Ipak, želim da osjetite malo sajamskog ugođaja, pa makar to bilo i sada, nakon sajma. Iako nije bio isti kao i dosadašnjih godina, Interliber je i dalje bilo zabavno posjetiti. U nastavku ću vam ukratko ispričati kako sam se ja provela.

Mjere sigurnosti kod ulaska na Interliber 2021.

Kao što je bilo najavljivano i očekivano, za ulazak na sajam trebalo je dokazati da imate covid potvrdu ili se testirati pred ulazom na Zagrebački velesajam. Ja sam na sajam došla u četvrtak oko podne, a u tome trenutku pred ulazom je na testiranje čekalo oko 10 ljudi. Imam potvrdu pa sam ohmah ušla, tako da vam ne mogu reći je li se kasnije stvorila gužva i koliko dugo se u prosjeku čekalo ako ste trebali obaviti testiranje. Nakon ulaska na Velesajam, odmah se primijetilo da posjećenost nije ista kao i prije. Na dvorištu je bilo svega nekoliko ljudi.

Na ulazu u oba paviljona bili su postavljeni brojači posjetitelja, a ako se ne varam, u paviljon 5 moglo je ući maksimalno 1.200 ljudi. Nekoliko puta prolazila sam iz paviljona u paviljon, a ni u jednome trenutku nisam zamijetila da je u ijednome od njih bilo više od 600 osoba odjedanput. Kad se tih 600 osoba raširilo po paviljonu, on je izgledao skoro pa prazan, a ja sam se osjećala itekako sigurno. Napravila sam samo nekoliko fotografija, tako da ispod vidite stanje u paviljonu 5 na štandu Mozaik knjige, u jednom od prolaza i kod Znanja.

Interliber 2021
Paviljon 5, četvrtak, 12.11.2021.

Izdavači i knjige

Kao i svake godine, nisam išla na sajam tražeći neke posebne naslove, pa na kraju nisam ni kupila preveliki broj. Kupila sam samo one koje si zaista želim i za koje sam na licu mjesta odlučila da ih jednostavno moram imati. Vratila sam se doma s 10 knjiga, a na slici vidite da se radi zaista o različitim žanrovima i izdavačima.

Osobno su mi možda najdraže knjige Sandre Brown. Radi se o davno napisanim romanima (Uspješna potjera u izvorniku je objavljena 1982.) koje sam našla na štandu Nove stvarnosti d.o.o.. Na njihovom štandu sve je bilo po 20 kn. Ove su mi knjige dragocjene zato što se radi o prvim ljubavnim romanima koje sam čitala kao tinejdžerica i zbog kojih sam zavoljela ovaj žanr. Sve tri knjige bile su posebno omotane u foliju i odlično očuvane s obzirom da su kod nas objavljene 1997. i 2007. godine. Sljedeće godine namjeravam ih kupiti još.

Kad malo bolje razmislim jako mi se sviđa taj način držanja knjiga na štandovima, iako bi bilo bolje pronaći neko drugo rješenje umjesto plastičnih omota. Knjige se vrlo često oštete prilikom transporta, a na sajmovima poput Interlibera drže se na raznoraznim mjestima (pod puletvima, natrpane jedna na drugu…). Jasno je da tanak zaštitni sloj neće spriječiti da se zgužvaju rubovi, ali očuvat će stranice iznutra.

Interliber 2021

Još izdavača i još knjiga

Knjige Naklade Neptun našla sam na štandu Zuzi shopa. Neptunovci ove godine nisu imali svoj štand, zbog čega mi je bilo jako žao. Oni su mi jedan od razloga zašto volim posjećivati sajam jer se kod njih uvijek osjećam kao kod kuće. Ali Zuzi shop je, ako mene pitate, bio najbolji odabir kojemu su mogli povjeriti svoje naslove. Na njihovom štandu bilo je jako živo i ugodno, lijepo su me primili, a čak smo uspjeli malo i popričati. A dok sam ja pričala, jedan knjigoljubac došao je na blagajnu s ukupno dvadeset naslova! Ako to nije uspješan ulov na jednome štandu, onda vas molim da mi date bolji primjer od toga.

Od ugodnih iskustava izdvojila bih i posjetu štandu Iris Illyrica. Kod njih sam došla kupiti ilustriranu knjigu o Davidu Bowieju, koju je “naručila” jedna moja kolegica, a otišla sam na kraju s još dvije. Uspjela sam i tamo ukrasti nekoliko trenutaka za razgovor pa saznala podosta zanimljivosti koje inače vjerojatno ne bih imala priliku čuti. Svakako se kod njih vraćam i iduće godine kad dobijemo još naslova poput onih o Bowieju i Fridi!

Interliber 2021

Always!

Vjerojatno najveći hit ovogodišnjeg Interlibera bila je Službena Harry Potter kuharica –  Slane i slatke čarolije objavljena u Lumenu. Knjiga se pojavila upravo u vrijeme kada svi bruje o nestanku romana o Harry Potteru s hrvatskog tržišta zbog zavrzlame s autorskim pravima (više možete čitati ovdje). Zato su su brojni čitatelji željeli popuniti svoju kolekciju ovom knjigom u kojoj je moguće pronaći recepte za zaista nevjerojatne slastice.

Nisam kupila knjigu, ali temeljito sam je prolistala. U njoj postoje recepti i za veganske, vegetarijanske i bezglutenske varijante jela. Zanimljiva je jer uz recepte donosi i “čarobne detalje” i citate kao podsjetnike na neke momente iz filmova. Ako pažljivo čitate, naići ćete i na manje poznate zanimljivosti o onome što se događalo ‘iza kulisa’ snimanja. Ako poznajete nekog tvrdoglavog potterheada kojemu morate kupiti poklon za Božić, mislim da ste upravo naišli na savršen materijal 😉

Interliber 2021 – nice to see you!

Ako niste posjetili sajam, nadam se da ste barem detaljno proučili web trgovine pa barem tamo pronašli nešto za sebe. Nemila situacija u kojoj se nalazimo već više od godinu dana i čitatelje i izdavače stavila je u nepovoljan položaj pa obje strane mogu nabrojiti neugodne posljedice. Za izdavače je to premala posjećenost, za čitatelje najčešće premali popusti. Rješenja u ovim prilikama nema, pa bih zaključila jedino što mogu: borimo se i jedni i drugi.

Interliber 2021., unatoč ograničenjima i tome što nisam srela prijatelje koje sam očekivala, ostat će mi i ugodnome sjećanju i zaista mi je drago da sam otišla. Nadam se da se na njemu vidimo iduće godine, među štandovima ponovno punim i knjiga i zadovoljnih čitatelja.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *