Iako su proteklih mjeseci širila vibra turobnosti i tmurnosti, svibanj je za sve nas označio izvjesni povratak – u normalu, među ljude, na ono staro. Za mene je svibanj bio mjesec nevjerojatnih iznenađenja. I to upravo zahvaljujući vrijednim izdavačima i autorima koji nas svojom marljivošću i vedrim duhom potiču na sanjarenje, uživanje i život u vedrini, emociji koju u nama redovito budi dobra knjiga.

Svibanj je bio izuzetno plodan, barem što se tiče izdavanja romana i knjiga koji spadaju u žanrove o kojima čitate na ovome blogu. Nebrojeno puta pri povratku s posla dočekali su me paketi s naslovima koje sam jedva čekala – a i dalje se tome veselim – podijeliti s vama. Upravo zato predstavljam vam kratak pregled tih ljepotica, knjiga koje su obilježile moj svibanj:

Marilena Dužman: Mrtav, a gladan

Popis započinjem s četvrtim po redu romanom moje drage prijateljice, Mrtav, a gladan. Dosad sam imala prste u svakom Marileninom romanu , i onima koje je objavila (Gdje mi je psihijatrica?, Opsidijan ili savršeno nesavršena, Razgovori s ginekologom), ali i u nekima koje još nije. Moji sažeci i recenzije nalaze se na koricama svih njezinih ljubavnih romana, a moje “betačitateljske filozofije” pomogle su joj (nadam se!) tijekom uređivanja.

Ovo je prvi njezin roman koji nisam pročitala, pa možete zamisliti moje oduševljenje. Momo će mi biti iznenađenje u svakom smisli riječi. Momo je vrlo specifičan lik gladan života, s jednim vrlo specifičnim planom koji si je zamislio provesti. No na put će mu stati likovi, žene, koje će ga iz stranice u stranicu izazivati i stavljati na kušnju njegovo strpljenje. Prema riječima onih koji su roman pročitali, Momova avantura puna je crnog humora i zabave koja će nas natjerati da se glasno smijemo. A Marilena nam je već dokazala da dobro zna kako nas zabaviti. Roman možete nabaviti direktno od autorice na Facebooku ili Instagramu. Uživajte!

Bas Kast: Prehrambeni kompas

Prehrambeni kompas ljubav je na prvi pogled. Pročitala sam prvih pedeset strane čim sam knjigu izvadila iz kuverte. Naizgled jednostavno pitanje što jesti?, danas se pretvorilo u izvore brojnih prepirki, neslaganja i razmirica koje više zbunjuju nego pomažu. Široka lepeza istraživanja kao da se suprotstavljaju jedna drugima, a svi njihovi voditelji i nutricionisti koji se trude prodrijeti u tajne uspješne prehrane, tvrde da znaju najbolje. Kome vjerovati?

Puls i Egmont zato u priču uvode Basa Kasta – znanstvenog novinara specijaliziranog za procjenu znanstvenih studija. Kastov posao i njegova karijera temelje se na “razbijanju mitova”. On ne provodi istraživanja. On je život posvetio proučavanju tisuće njih, a u Prehrambenom kompasu nudi smjernice o tome kako se hraniti i što jesti. Zavirite u ovaj priručnik nastao od nepristranog analitičara i naučite ponešto o svojem tijelu i tome što će ga održati mladolikim i zdravim.

Marijana Dragičević: Rock strana bajke

Kad me kontaktirala naša nova autorica Marijana Dragičević s prijedlogom za suradnju, pojma nisam imala da ću tako skoro u rukama držati njezin prvijenac, Rock strana bajke. Njezina priča, koju mi je tada bila ukratko predstavila, zračila je nečim novim i neotkrivenim. Rock i bajka, već samo ime govori da nam se sprema nešto neočekivano i svježe – nešto neodoljivo.

Ako ste na Rock stranu bajke naišli na stranicama nekih drugih blogera, to je zato što roman zaslužuje svaku vrstu pohvale. Njezina priča započinje na tužan dan za sve likove upravo u vrijeme sprovoda, kada se, nakon 23 godine u grad vraća basista nekada poznatog benda Ianel. Iznenadno samoubojstvo Adrijine sestre, spojit će nju i Ellaka, a ubrzo će život svima zakomplicirati i opasna sekta. Bit će tu ljubavi, bit će strasti i bit će opasnosti? Što li nam više uopće treba? Roman možete nabaviti izravno na stranicama autorice.

Lea Brezar: Ogledala

Kada je u pitanju Lea Brezar, unaprijed znamo da nas čeka štivo koje će nas promijeniti. Lea u svojim djelima čitatelja izaziva i stavlja na kušnju, a isti će nas izazovi dočekati i među stranicama njezinog novog romana. Ogledala nam predstavljaju pet likova čije su priče poistovjetive jer se oni bore s nevoljama koje sustižu svakoga od nas. Razlika je jedino u tome što Lea koristi njihov primjer kako bi prozvala ljudsku slabost i tromost, potičući nas da i mi svoj život uzmemo u svoje ruke i napokon budemo ti koji njime gospodarimo.

Na ovome linku možete pronaći recenziju njezine zbirke pjesama Pusti, a recenzija Ogledala bit će objavljena za nekoliko dana.

Natalija Vorobjova Hržić: Ništa nikada nikamo ne odlazi

I šećer na kraju – najmarljivija ovaj mjesec, Mozaik knjiga. Izdavač koji se ovaj svibanj proslavio naslovima za koje nema drugog opisa nego: nezaobilaznima.

O Ništa nikada nikamo ne odlazi zbirci priča nevjerojatne Natalija Vorobjova Hržić pisala sam i u recenziji ovdje. Njezina autobiografska zbirka donosi niz priča u kojima sažima najbitnije trenutke svojeg života.

Za Natalija Vorobjovu Hržić svi ste već vjerojatno čuli, pa će zato ova knjige za vas dobiti još veće značenje. U njoj ćete pročitati njezinu stranu priče, priče o ljudima koji su je oblikovali, situcijama koje su joj promijenile život, pogreškama koje su je obilježile i veselju koje su je nadahnjivalo. Ova knjiga je čarobna.

Johanna Lindsey: Voljeni neprijatelj

Voljeni neprijatelj najnovija je knjiga autorice Johanne Lindsay, čije smo romane već imali prilike upoznati. Ovaj puta, vraća se s pričom s Visočja, pričom o ljubavi između pripadnika dva različita klana, punoj romantike i emocija, baš kao što smo od Johanne navikli.

Lisa Kleypas: Igra s vragom

Treći roman o obitelji Ravenel, Igra s vragom, još je jedan uradak Lise Kleypas za kojim ćemo vjerno posegnuti. S Lisom su se čitatelji u dosadašnjim romanima prisno upoznali, pa hoće li nabaviti njezinu knjigu ili neće, više uopće nije pitanje. Jedino što je upitno jest hoće li to napraviti odmah ili malo kasnije. No kad čuju da se u ovoj priči kavalir i dama nalaze pred vraški opasnim skandalom koji su si sami priskrbili nakon što nisu uspjeli zadržati zločeste prste podalje jedan od drugoga, sigurno će se eliminirati i to pitanje. Uživajte!

Jane Austen: Emma

Emma je klasik. Naivna, romantična djevojka koja sanja sretne završetke za ljude s kojima dijeli život. Čak se i prepoznajemo i u njoj, zar ne? Nismo li i svi mi neked sanjali da ćemo svjedočiti ljubavi i radosti nama bližnjih? Nije li nas veselilo kad smo tome mogli pridonjeti? Priča Jane Austen jedna je od njezinih najpoznatijih čak i dvijesto godina nakon što je i napisana. Nije ni čudno što ponovno posežemo za njom. Ovaj puta u još romantičnijem izdanju.

Sarah MacLean: Grof traži ljubavnicu

Nakon što je Mozaik knjiga objavila Nevaljalac ostaje nevaljalac, i njime nam predstvila Sarah MacLean, otplesala sam trijumfalni ples (nitko me nije vidio pa se pravim se nije dogodilo) oduševljenja. Sada, dok mogu staviti kvačicu uz ime druge objavljene knjige u serijalu Pravila lopova, Grof traži ljubavnicu, osjećam se još bolje. Recenziju vam spremam za drugi tjedan u lipnju.

Protagonisti dosadašnjih i naredna dva romana su četvorica prijatelja i suvlasnika zloglasne londonske kockarnice Pali anđeo, a ova, druga po redu priča, govori o gospodinu Crossu i dami koja ga je došla preklinjati za svoje uništenje. Ma tko bi im samo mogao odoljeti?

L.J. Shen: Kradljivac poljubaca

Prvi dosad objavljen roman L.J.Shen, Kradljivac poljubaca, uvodi nas u splet intriga i igrica između Francesce i Wolfeia, dvoje protoagonista koji su spremni prekršiti sva pravila, pa čak i zakone: njihova priča započinje ucjenom.

Za razliku od ostalih svibanjskih Mozaikovih ljubavnih uradaka, ovaj puta radi se o suvremenom romanu koji će sigurno ostati zapažen, ponajprije o tome što predstavlja novu autoricu na našem tržištu. Na ovome linku možete pronaći post s nekoliko zanimljivih detalja o autorici i njezinom stvaralačkom opusu.

Teresa Medeiros: Najljepša od svih

Džepno izdanje ovog romana Terese Medeiros uvodi nas u središte razbuktalog viteškog turnira na kojem sudjeluju vitezovi iz cijele zemlje, a u čijem središtu stoji Najljepša od svih. Pobjednik dobiva njezinu ruku.

Ova romatična priča puno je više od povijesnog ljubavnog romana – govori o sudbini djevojke koja je bila izvan njezina utjecaja, a koju joj je priskrbila, ni manje ni više, nego njezina ljepota. Tko onda kaže da je lijepim ženama život lagan?

Teresa Medeiros: Neki to vole zločesto

Neki to vole zločesto prvi je roman u džepnom izdanju iz serijala o škotskoj obitelji Kincaid i bijegu iz zatvora koji je organizirala upravo jedna dama. I to nije sve, jer njezin plan tu tek počinje. Catriona je Simona izbavila iz zatvora kako bi se mogla udati za njega i iskoristiti njegovu pratnju do Škotskog visočja. Njezin pomalo zločesti plan donekle se i ostvari, ali dok ga je kovala, nije računala da bi se u Simona mogla i zaljubiti. A ta ljubav nikome nije potrebna…

Teresa Medeiros: Neki to vole divlje

Spasiti sestru uz pomoć kršnog kavalira – Pamela Darby odlučuje da je to ono što je za svoju obitelj dužna našraviti svaka brižna sestra. Možda bi joj i uspjelo da njezin kršan kavalir zapravo nije drumski razbojnik. A njemu bi možda njegova nezavidna karijera ostala više prirasla srcu da mu upravo ona ne stoji na putu do srca mlade ljepotice. Neki to vole divlje drugi je roman o obitelji Kincaid autorice Terese Medeiros, također u džepnom izdanju.

Teresa Medeiros: Vrag nosi karirano

Englezi i Škoti baš se i ne vole previše, a strune neprijateljstva dodatno se zategnu kad on otme nju. Jamie je oteo kćer svojeg neprijatelja očekujući razdražljivu mimozu, dok je dobio vatrenu ljepoticu koja ga neće prestati izazivati. Hoće li je vratiti ocu da se je što prije riješi? Je li Emmaline vrijedna muke koju mu je priuštila? Hoće li se mržnja između Engleza i Škota nastaviti? Da biste pronašli odgovore, zavirite u džepno izdanje još jednog povijesnog ljubavnog romana Terese Medeiros, Vrag nosi karirano.

Sve naslove iz Mozaik knjige možete pronaći ovdje.

Rose Strong

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *